piątek, 22 lutego 2013

Zapiekane naleśniki razowe z "ruskim" nadzieniem

Postanowiłam trochę "uzdrowić" naleśniki, czyli spowodować, żeby miały trochę mniej kalorii i tym razem przygotowałam je z mąki razowej. Zadanie nie było łatwe, bo mąka była grubo mielona i opadała na dno. Pierwsza próba ich usmażenia nie wypadała najlepiej. Naleśniki się zwyczajnie, za przeproszeniem, kupy się nie trzymały. Dlatego musiałam zmodyfikować swoje pierwotne założenie i dodać odrobinę mąki pszennej, zdecydowanie pomogło, nie zaburzając jednocześnie smaku. Co do proporcji składników, jakie używam do przygotowania ciasta na naleśniki, to muszę przyznać, że robię to "oko". To znaczy zazwyczaj zaczynam od 3 jajek, jeśli chcę przygotować kilka czy kilkanaście naleśników, a później kombinuję z mąką, mlekiem i wodą. Jak wychodzą za gęste to dodaje jeszcze odrobinę wody, jak za rzadkie to mąki. Tak więc to co przedstawiam poniżej to orientacyjne ilości.

Składniki:
na ciasto:
3 jajka\
250 g mąki razowej
mąką pszenna
mleko 
woda
sól
olej

na farsz:
250 g zmielonego sera
4-5 ugotowanych ziemniaków
2 cebule
sól 
pieprz
odrobina sera żółtego


1. Do miski wsypujemy mąkę razową, dodajemy całe jajka, mleko, wodę i odrobinę soli. Całość miksujemy.
2. Na koniec orientacyjnie dodajemy mąkę pszenną, żeby ciasto było bardziej jednolite.
3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (naleśniki wychodzą raczej grubsze).
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
5. Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem, dodajemy dobrze zmielony biały ser i podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy je. 
7. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju i układamy w nim naleśniki jeden przy drugim. 
8. Na naleśniki kładziemy cienkie plastry żółtego sera i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 - 20 minut.



2 komentarze: