niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Jednak Nigella rządzi. Im więcej szperam w jej książce "Kuchnia. Przepisy z serca domu", tym więcej zaznaczam przepisów wartych spróbowania. Ciasteczka z czekolada kusiły mnie od dawna. Mam takie super naczynie na domowe ciasteczka i po prostu wypada od czasu do czasu je czymś zapełnić. No i naczynie się zapełniło, z tym, że wcale nie na tak długo jak planowałam. No ale to już moc, a raczej smak tych ciasteczek. 

Składniki:
150 g miękkiego masła
125 g cukru trzcinowego
100 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 żółtko
300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g łezek z mlecznej czekolady

1. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do miski wsypujemy cukier wraz z cukrem trzcinowym i zalewamy przestudzonym masłem.
3. Dodajemy ekstrakt waniliowy, jajko i żółtko i zaczynamy mieszać za pomocą miksera do uzyskania kremowej masy.
4. Następnie mieszając powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy łezki i mieszamy dokładnie łyżką.
5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formułujemy okrągłe ciasteczka, zostawiając dość spore odstępy, bo ciasteczka rosną w czasie pieczenia.
6. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz