To jedna z sałatek, która już drugi rok z rzędu stanęła na naszym świątecznym stole. Orzeźwiający, wiosenny smak, to dzięki papryce i ogórkowi konserwowemu, połączony z łosiem i makaronem. Idealnie nadająca się na Wigilię, jak i na kolejne dni świętowania. Do wykorzystania też na imprezy w nadchodzącym karnawale.
Składniki:
200 g makaronu muszelki
100 g łososia wędzonego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4-5 ogórków konserwowych
1 cebula czerwona
sól
pieprz
majonez
1. Makaron gotujemy w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
3. Łososia, o ile to możliwe, również staramy się rozdrobnić na mniejsze kawałki.
4. Przestudzony makaron oraz pozostałe składniki wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
5. Dodajemy majonez, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Nie ma wśród moich sałatek żadnej łączącej łososia i makaron, a to świetny zestaw. Pyszna musi być.
OdpowiedzUsuń