niedziela, 29 grudnia 2013

Zawijasy bakłażanowe z mięsem mielonym

Po tym świątecznym obżarstwie i wyjadaniu tego co zostało przyda się przygotować coś lekkiego, smacznego i innego w smaku niż kapusta, grzyby, śledzie itd... Bakłażana kupiłam z myślą o zrobieniu zupełnie innego dania, zresztą jednego z moich ulubionych czyli kaszy gryczanej z warzywami i serem , ale ostatecznie mając mięso mielone zdecydowałam się na te kombinację.

Składniki:
1 bakłażan
30 dag mięsa mielonego
10 dag sera żółtego 
1 jajko
sól
pieprz
czosnek
zmielona ostra papryka
1 szklanka przecieru pomidorowego

1. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry.
2. Plastry wrzucamy na wrzącą, osolona wodę i chwilę obgotowujemy.
3. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą pieprzem, czosnkiem, i papryką. Dorzucamy jajko i starty na grubej tarce ser żółty. Całość wyrabiamy.
4. Na każdą część bakłażana kładziemy mięso i zawijamy.
5. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy szklanką przecieru. Na każdy kawałek bakłażana kładziemy plaster żółtego sera.
6. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz