czwartek, 19 grudnia 2013

Tarta meksykańska

Inspiracją do zrobienia tej tarty stały się pochwały, jakie moje koleżanki wysnuwały pod adresem podobnej, zjedzonej w jednej z warszawskich knajpek. Pomyślałam sobie, że tarty w takiej odmienia jeszcze nie szykowałam i warto sięgnąć po coś niestandardowego. Tym bardziej, że mix tarty z nadzieniem meksykańskim brzmiał "egzotycznie" ;). Ponieważ nie miała gotowego przepisu, wszystko co użyłam jest moim pomysłem. Oczywiście jeśli chodzi o przepis na ciasto kruche, to sięgnęłam po ten co zawsze, który bardzo lubię, bo ciasto wg. akurat tego przepisu jest pyszne.

Składniki:
Ciasto kruche:
225 g mąki
125 g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól
Farsz:
30 dag mięsa mielonego
5 łyżek kukurydzy
pół puszki fasoli czerwonej
2 cebule
przecier pomidorowy
papryka
1 jajko
50 g śmietany
sól
pieprz
ostra czerwona papryka
curry
olej


1. Na matę silikonową przesypujemy mąkę. Dodajemy masło, żółtko, sól i wodę. Sprawnie zagniatamy.
2. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dorzucamy mięso mielone i smażymy dalej.
4. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę, fasolę i przecier pomidorowy (w ilości takiej aby farsz był wilgotny, ale nie płynny).
5. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką.
6. Wyciągamy ciast z lodówki i rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę.
7. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 15 - 20 minut.
8. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz i polewamy go jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
7. Pieczemy jeszcze około 25 minut.




9 komentarzy:

  1. Apetyczna, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i potwierdzam, że nie tylko apetyczna w wyglądzie, ale przede wszystkim smaczna...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna! Uwielbiam wytrawne tarty i pikantne smaczki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetna, lubię dania z meksykańskim smaczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie tworzę... przepis jest zacny

    OdpowiedzUsuń