wtorek, 1 kwietnia 2014

Sałatka z boczkiem, kurczakiem i awokado

Mimo że dzisiaj "prima aprilis" to proponowana przeze mnie sałatka jest jak najbardziej na poważanie. Przepis znaleziony u Nigelli, od razu przypadł mi do gustu. Całość po zrobieniu okazała się przepyszna, choć muszę przyznać, że chyba najwięcej tej sałatce daje dobrze doprawiony sos. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.
Składniki:
15 dag boczku wędzonego
średnia ugotowana pierś z kurczaka
pół główki sałaty lodowej
1 duże awokado
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
pół pęczka szczypiorku

Sos:
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka octu winnego
pieprz

1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. I smażymy, aż będzie chrupiący.
2. Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski.
3. Ugotowanego kurczaka kroimy na kawałki.
4. Awokado tniemy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na kawałki.
5. Kawałki podsmażonego boczku przekładamy na papierowy rącznik, a do pozostałego na patelnie oleju dorzucamy posiekany czosnek, musztardę i ocet. Doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy.
6. Szczypior siekamy. 
7. Do sałaty wrzucamy kurczaka, awokado, boczek. Mieszamy. Całość polewamy sosem i dekorujemy szczypiorem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz