sobota, 26 kwietnia 2014

Makaron w sosie jogurtowym

No cóż nie ma to jak szybkie danie z makaronem, które jeszcze dodatkowo dobrze smakuje. Ostatnio, z braku czasu na cokolwiek, takie przepisy lubię najbardziej. Coś pokroić, coś podsmażyć, ale generalnie zmieszać i do piekarnika, z którego po iluś tam minutach wyjmuje się aromatyczne danie. 

Składniki:
250 g makaronu kokardki
150 g groszku konserwowego
25 dag szynki
cebula
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
olej
sól
pieprz
10 dag startego żółtego sera

1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
2. Groszek chwilę blanszujemy na maśle.
3. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę.
4. Mieszamy makaron z szynką, cebulą i groszkiem. Dorzucamy żółty ser.
5. Całość przekładamy na naczynia żaroodpornego i polewamy dobrze doprawionym jogurtem.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 15 - 20 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz