No cóż nie ma to jak szybkie danie z makaronem, które jeszcze dodatkowo dobrze smakuje. Ostatnio, z braku czasu na cokolwiek, takie przepisy lubię najbardziej. Coś pokroić, coś podsmażyć, ale generalnie zmieszać i do piekarnika, z którego po iluś tam minutach wyjmuje się aromatyczne danie.
Składniki:
250 g makaronu kokardki
150 g groszku konserwowego
25 dag szynki
cebula
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
olej
sól
pieprz
10 dag startego żółtego sera
10 dag startego żółtego sera
1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
2. Groszek chwilę blanszujemy na maśle.
3. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę.
4. Mieszamy makaron z szynką, cebulą i groszkiem. Dorzucamy żółty ser.
5. Całość przekładamy na naczynia żaroodpornego i polewamy dobrze doprawionym jogurtem.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 15 - 20 minut.
3. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę.
4. Mieszamy makaron z szynką, cebulą i groszkiem. Dorzucamy żółty ser.
5. Całość przekładamy na naczynia żaroodpornego i polewamy dobrze doprawionym jogurtem.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz