czwartek, 27 marca 2014

Świderki z pesto z rucoli

Rukolę zazwyczaj zjadam w sałatce. Średni też ze mnie MastreChef, bo pesto często też kupuję gotowe, tak wstyd, ogromny wstyd. No ale tym razem jakoś się skusiłam i postanowiłam przygotować pesto samodzielnie. Z tym, że ostrzegam, że to nie jest takie pesto, pesto, bo nie miałam ani anchois ani orzeszków piniowych, ale i tak wyszło dobre ;)

Składniki:  
250 g makaronu typu świderki
250 g rukoli
1 opakowanie sera mozzarella
10 pomidorów suszonych
garść niesolonych orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek 

1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
2. Rukolę dokładnie myjemy. Dorzucamy orzeszki ziemne, czosnek i 2 łyżki oliwy. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera.
3. Mozzarelle rozdrabniamy na kawałki. Suszone pomidory kroimy w paseczki.  
4. Do odcedzonego makaronu dorzucamy mozzarellę, pomidory i pesto. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz