wtorek, 4 marca 2014

Paszteciki z soczewicą

Czasem człowiek chce żeby było tak zdrowo, inaczej i nakupi kasz, mąk pełnoziarnistych, soczewicy i innych takich i co... no i musi później kombinować co z tym zrobić... Akurat pomysłu na to danie nie szukałam jakoś długo. Zobaczyłam takie paszteciki, tylko w większym rozmiarze, w jednej klubokawiarni i mając zapasy soczewicy, i to znaczne, postanowiłam je przyrządzić. Ufff w zapasach 200 g soczewicy mniej :)

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
200 g soczewicy 
2 cebule
sól
pieprz
garść sezamu
olej

1. Soczewice gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie.
2. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Łączymy odcedzoną soczewicę z cebulą, doprawiamy solą i  pieprzem.
4. Z ciasta francuskiego wykrawamy filiżanką koła, wkładamy w środek farsz i sklejamy jak pierogi.
5. Każdy pasztecik posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz