czwartek, 21 lutego 2013

Czas na tartę nr 2

Jakoś pieczenie tych tart mi się spodobało. Można czarować z dodatkami i za każdym razem wychodzi coś nowego i zaskakującego smakiem. Tym razem postawiłam na tartę na bazie ciasta francuskiego z porem i łososiem. Nieskromnie napiszę... pycha...

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
100 g wędzonego łososia
1 duży por
250 g białego sera
100 g śmietany
olej
sól
pieprz

1. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
2. W międzyczasie pora kroimy na piórka i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. 
3. Wędzonego łososia kroimy na kawałeczki.
4. Do miski wrzucamy biały ser, który rozgniatamy widelcem, pokrojonego łososia i delikatnie podsmażone pory. 
5. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
6. Farsz wykładamy na podpieczone ciasto. 
7. Zapiekamy jeszcze około 20 minut.





3 komentarze: