czwartek, 14 lutego 2013

Czas na tartę

Mój mąż nigdy nie sprzeciwia się zakupom różnych rzeczy przydatnych w kuchni. Spełniony musi być tylko jeden warunek, że będę z nich korzystać. Mając już od jakiegoś czasu formę do tarty, musiałam udowodnić, że rzeczywiście była mi to rzecz niezbędna do prawidłowego i niczym nie skrępowanego panowania w kuchni i przygotować tartę, najlepiej z mięsem. Wiadomo, że danie bez mięsa mogłoby być, ale z mięsem „jest lepsze”, stąd pomysł na tartę z szynką i porem. 

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki zwykłej
50 g mąki krupczatki
2 jajka
20 dag margaryny
Farsz:
1 por
20 dag szynki
15 dag sera żółtego
100 ml śmietany 12%
3 łyżki wody
sól
świeżo zmielony pieprz
olej

1. Przesiewamy obie mąki. Dorzucamy po kawałku margaryny, którą siekając za pomocą noża łączymy z mąką.
2. Dodajemy jajka i sprawnie zagniatamy. Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodajemy więcej mąki.
3. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
4. Po tym czasie wykładamy wysmarowaną margaryną formę do tarty rozwałkowanym ciastem.
5. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
6. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej. Wrzucamy pokrojone w piórka pory.
7. Szynkę kroimy w paski i dorzucamy do podsmażonych porów. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
8. Do śmietany dodajemy wodę oraz przyprawy - sól i pieprz. Zalewamy nią pory z szynką. Dodajemy start na grubych oczkach ser żółty. Chwilę trzymamy na ogniu.
9. Wyjmujemy lekko podpieczone ciasto i nakładamy na nie farsz. Zapiekamy jeszcze 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz