sobota, 16 lutego 2013

Sałatka z groszku zielonego po włosku

Nie wiem dlaczego ta forma podania groszku w sałatce spowodowała, że uznano iż jest to "po włosku". Wprawdzie miałam przyjemność kilka razy być we Włoszech, ale na te danie nie trafiłam. Nie mogę więc gwarantować, że jest to rodzimy przepis ze słonecznej Italii. Wracają do samej sałatki, naprawdę mi smakowała i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz, tym bardziej, że dzięki rzodkiewce i szczypiorowi kojarzy mi się ona z wiosną, za którą już bardzo tęsknię.

Składniki:
puszka groszku konserwowego 
pęczek rzodkiewek
150 g sera żółtego
pęczek szczypioru
3 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

1. Rzodkiewkę kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Ser żółty trzemy na grubych oczkach.
3. Szczypior siekamy.
4. Do miski wrzucamy odcedzony groszek, pokrojoną rzodkiewkę, starty ser, posiekany szczypior. 
5. Mieszkamy śmietanę z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i przyprawiamy tym sosem sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz