Dzisiaj dzień pieczonego pieroga. Nie, to nie jest żadne kalendarzowe święto. To jest dzień który przypada u mnie w rodzinie. Na czym ten dzień polega. Otóż dzień ten polega na tym, że najpierw szykuję pieczone pierogi, a później w towarzystwie swojego męża wcinam je z wielką radością. Zachęcam Was żebyście i wy co jakiś czas obchodzili takie święto. Świetna sprawa. Na dzisiejszy dzień pieczonego pieroga przygotowałam serowe pierożki z nadzieniem meksykańskim.
Składniki:
Na ciasto:
2 czubate szklanki mąki
250 g sera białego
2oo g masła
1 żółtko
2 łyżki 12 % śmietany
Łyżeczka soli
Farsz:
40 dag mięsa mielonego
½ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
przecier pomidorowy
olej
sól
pieprz
ostra czerwona papryka
czosnek
- Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, które siekamy i mieszamy z mąką.
- Dodajemy ser biały, żółtko, śmietanę i sól. Zagniatamy. (Początkowo ciasto się lepi, ale z czasem bardzo ładnie odchodzi od dłoni).
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i smażymy.
- Dodajemy kukurydzę i fasolę. Dolewamy przecier pomidorowy i dusimy ok. 10 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy koła o średnicy 3-4 cm.
- Nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi.
- Pierogi smarujemy białkiem.
- Wstawiamy na nagrzanego do 190 stopni piekarnika na termoobieg i pieczemy na złoty kolor.
- Serwować z sosem jogurtowym z czosnkiem.
Ciasto starcza na 22-24 pierogów.
Mniaam! :))
OdpowiedzUsuń