niedziela, 3 lutego 2013

Bałkańskie smaki czyli burek

Kto odwiedził choć jeden z bałkańskich krajów na pewno próbował burka. Prosta, ale jakże pyszna i zapadająca w pamięć przekąska. Niesamowite jest to, że gdzie by go nie próbować to zawsze smakuje ciut inaczej. Pisałam już po moich próbach odnajdowania smaków. Burek w polskiej rzeczywistości udało mi się jakoś odtworzyć, choć niestety nie jest to dokładnie ten smak jakim zachwycałam się w Czarnogórze, Chorwacji czy Bośni i Hercegowinie, no ale tęsknota choć w części zaspokojona.

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
250 g białego sera
100 g fety
3 - 4 łyżki 12% śmietany
świeżo mielony czarny pieprz
sól

1. Biały ser i fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, pieprz i sól. Przypraw nie żałujemy. Farsz powinien mieć wyraźny smak.
2. Ciasto francuskie przecinamy na pół. (W oryginale burek ma kształt okrągły, ale mi szkoda każdego kawałka ciasta, dlatego piekę go w takiej formie.)
3. Nakładamy farsz na ciasto i zlepiamy brzegi.
4. Wkładamy na nagrzanego do 200 stopni piekarnika. (Sugeruję piec na jak najniższym poziomie. Farsz serowy jest dość ciężki i utrudnia dopieczenia się ciasta od spodu.)



1 komentarz: