Bardzo lubię ziemniaki. Kiedyś nie rozumiałam jak mój tata przy obiadach mówił, że te ziemniaki są dobre, a te paskudne. Dla mnie ziemniak wtedy to był ziemniak. Ale z biegiem czasu sama zaczęłam dostrzegać różnice w smaku ziemniaków. Najlepsze to te przywiezione od mojego wujka, są pyszne, pięknie się „rozsypują” i można je jeść praktycznie bez niczego. Drugie miejsce zajmują te kupowane mi przez rodziców na bazarze do pewnego rolnika, który hoduje je sam. Jak ognia unikam tych z supermarketu, które wyrosły na preparatach indukujący szybki wzrost i jak dla mnie są kompletnie bez smaku. Z wielkim entuzjazmem uskuteczniam w kuchni wszelkie wariacje z ziemniakiem w roli głównej. Kiedy więc w książce „Obiady na niedzielę” znalazłam ten przepis, wiedziałam, że muszę to zrobić.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 jajka
10 dag startego żółtego sera
Sól,
gałka muszkatołowa
świeżo zmielony pieprz
tymianek
czerwona słodka papryka
0,5 kg ziemniaków
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 jajka
10 dag startego żółtego sera
Sól,
gałka muszkatołowa
świeżo zmielony pieprz
tymianek
czerwona słodka papryka
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu przepuszczamy przez wyciskarkę.
3. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem (nie gotować!) i wlewamy do ziemniaków.
4. Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
5. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka, które dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Białka ubijamy w osobnej misce na niezbyt sztywną pianę.
6. Dodajemy stopniowo po 1-2 łyżki ubitej piany do masy ziemniaczanej i delikatnie mieszamy.
7. Nakładamy po 2-3 łyżki do foremek na muffiny.
8. Posypujemy odrobiną tymianku i zmieloną. słodką papryką.
8. Posypujemy odrobiną tymianku i zmieloną. słodką papryką.
9. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 25-30 minut.
pychotka:) ja bym jeszcze przesmażoną cebulkę dodała:)
OdpowiedzUsuńMój mąż za to chciałaby abym kolejnym razem dodała boczek :)
UsuńMuszę sobie takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńA w tradycyjnych foremkach metalowych do kruchych babeczek też wyjdą?
OdpowiedzUsuńWarunek jest taki ze foremki naprawde musza byc dobrze wysmarowane. Masa ziemniaczana jest dosc kleista ze wzgledu na skrobie i z papilotek wcale mi tak latwo te babeczki nie schodzily.
OdpowiedzUsuńWarunek jest taki ze foremki naprawde musza byc dobrze wysmarowane. Masa ziemniaczana jest dosc kleista ze wzgledu na skrobie i z papilotek wcale mi tak latwo te babeczki nie schodzily.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale mam pytanie,kiedy dodajemy żółty ser?
OdpowiedzUsuń