niedziela, 27 stycznia 2013

Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami



Czasem mam ochotę na kanapkę. Ale nie taką standardową z wędliną, ale z czymś… no właśnie z czym. Najlepiej czymś zdrowym i raczej nie nabijającym dziennego licznika kalorii :). Szukam zatem zdrowych dodatków, które mogłabym użyć do jej przygotowania. Idealna do tego jest pasta i to najlepiej zrobiona własnoręcznie. Wtedy wszystko co wchodzi w jej skład jest dokładnie w takich proporcjach jakich chcemy.

Składniki:
150 g cieciorki
 2-5 suszonych pomidorów
łyżka oliwy z oliwek
odrobina wody użytej do gotowania cieciorki
ząbek czosnku
sól

1. Cieciorkę moczymy co najmniej 12 godzin. Po tym czasie gotujemy na miękko. 
2. Do ugotowanej cieciorki wrzucamy rozdrobnione suszone pomidory, posiekany ząbek czosnku, oliwę. 
3. Dolewamy odrobinę wody pozostałej z ugotowania cieciorki. 
4. Miksujemy blenderem. Jeśli rozdrabnianie cieciorki idzie ciężko możemy dodać jeszcze odrobinę wody. Należy jednak uważać, aby za bardzo nie rozrzedzić pasty. 
5. Gotową pastę przetrzymujemy w zamkniętym opakowaniu w lodówce. (Nie wiem po jakim czasie się psuje, bo ja praktycznie zjadam ją w ciągu 2-3 dni).





1 komentarz:

  1. Bardzo smaczna jest ta pasta ,bardzo lubię mięso lecz to ,jest wyśmienite polecam.

    OdpowiedzUsuń