czwartek, 24 stycznia 2013

Pyszne babeczki pomarańczowe

Szaleństwa z babeczkami ciąg dalszy. Kusiły mnie te pomarańcze i kusiły, aż wreszcie skusiły. Na bazie przepisu pewnie wszystkim znanych „Magdalenek”, ciasteczek biszkoptowych z dodatkiem soku z cytryny, postanowiłam przygotować swoją wersję babeczek z dodatkiem soku z pomarańczy. „Wersja” wyszła pyszna. Do dopełnienia lekko wyczuwalnego smaku pomarańczy, babeczki oblane lukrem obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.

Składniki:
 3 jajka
½ szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
3 łyżki bardzo miękkiego masła
sok z jednej pomarańczy
½ szklanki jogurtu naturalnego (ok. 100 g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Do miski wrzucamy cukier, masło i jajka i miksujemy. Dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy.
2. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem. Na koniec dodajemy jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy
3. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
4. Ostygnięte babeczki polewamy lukrem przygotowanym z białka jajka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.
5. Ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową.



1 komentarz: