sobota, 26 stycznia 2013

"Zielono mi" czyli chłodnik z awokado na zimowe dni

Wprawdzie za oknem zima w pełni i raczej szukamy posiłków, które nas rozgrzeją, ale… Co zrobić jak pełnia sezonu awokado w Polsce przypada właśnie na ten okres? Ano jeść go jak najwięcej, nawet w takiej letniej formie, jaką przedstawiam dzisiaj. Awokado jest bogate w błonnik, tłuszcze i białko, a poza tym w szereg witamin (A, B1, B2, C, K), których w tym okresie nam zwyczajnie brakuje. W awokado zawartych jest też dużo tłuszczów nienasyconych, co sprawia, że wszyscy, którzy mają problemu z pomdwyższonym cholesterolem powinni stosować ten owoc jako zamiennik masła. Jest tak samo przyswajalne, ale o ile zdrowsze.

Składniki:
2 dojrzałe awokado (warunek konieczny udanego dania)
pęczek rzodkiewek
pół ogórka
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju lnianego
2 szklanki przegotowanej wody
sól

1. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i wkładamy na garnka.
2. Dolewamy ocet (zapobiega ciemnieniu owocu) oraz oliwę/olej.
3. Wlewamy wodę i miksujemy blenderem.
4. Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
5. Wstawiamy do lodówki na 0,5 godziny.
6. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do chłodnika przed podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz