sobota, 12 stycznia 2013

Mini bruschetty z pomidorem i mozarellą

Wprawdzie teraz nie ma sezonu na pomidory, zresztą ich smak nie wiele ma wspólnego z tymi dojrzałymi na słońcu i zrywanymi z prosto z krzaków, ale mimo wszystko od czasu do czasu je kupuję. Oczywiście nie w takich ilościach jak w sezonie, no ale kilka zawsze mam pod ręką. Dzisiaj przedstawiam jedną z przekąsek, właśnie z pomidorami, którą bardzo lubię. Nie znam osoby, której by ona nie smakowała, no i przede wszystkim nie wymaga wielogodzinnego :) stania w kuchni.

Składniki:
1 pszenna bagietka 
2-3 pomidory
3 łyżki oliwy 
sól
czosnek
tymianek
bazylia
mozarella

1. Pomidory kroimy w małą kostkę.
2. Dodajemy oliwę i przyprawy wg. uznania. Ja nigdy ich nie żałuję, lubię ich aromat i wyrazisty smak. 
3. Na pokrojone kromki bagietki nakładamy "farsz" pomidorowy. Przykrywamy plastrem mozarelli.
4. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 10 minut (aż rozpuści się ser).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz