poniedziałek, 14 stycznia 2013

Babeczki jogurtowe z nadzieniem serowym

Same babeczki prezentowałam już tutaj. Dzisiaj czas na jedną z modyfikacji czyli nadzianie ich masą serową z rodzynkami.


Składniki:
na ciasto:
350 g mąki
300 g cukru 
200 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
200 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

na farsz:
250 g białego sera
1 żółtko
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka cukru waniliowego
cukier
garść umytych rodzynek

Starcza na 12-15 babeczek.

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
2. Powoli dodajemy pozostałe składniki.
3. Mieszamy łyżką (nie mikserem!) na gładką masę.
4. W osobnej misce rozgniatamy ser, dodajmy żółtko, jogurt, cukier waniliowy i rodzynki.
5. "Doprawiamy" cukrem. Masa musi być naprawdę słodka i raczej zbita, stąd nie przesadzać z jogurtem.
6. Wypełniamy foremki do połowy ciastem. Na środek nakładamy po czubatej łyżce masy serowej i znów nakładamy ciasto. 
7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
8. Pieczemy ok. 30-40 minut.
6. Posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze: