poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pieczeń w miodzie serwowana z kaszą jęczmienną z żurawiną

Ostatnio wzięło mnie jakoś na przeglądanie książek kucharskich, jakie są w moim posiadaniu. Szykują mi się spore spotkanie rodzinne i szukałam inspiracji. Przy okazji odkopałam książkę, która kiedyś dostałam w prezencie na wieczór panieński - "Obiad na niedzielę" i postanowiłam zrobić właśnie taki obiad na niedzielę. Nie trzymałam się przepisu co do joty, więc poniżej podaje swój zmodyfikowany. 

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
sól
2-3 łyżki miodu
 3-4 łyżki masła

1. Mięso myjmy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Jeśli mięso nie "trzyma formy", obowiązujemy je nicią.
3. Nacieramy je solą i czosnkiem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowałam je dzień wcześniej.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
5. Wkładamy mięso i smarujemy miodem (musi być płynny, jeśli nie jest rozpuścić go lekko w kąpieli wodnej".
5. Posypujemy wiórkami masła, przykrywamy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
6. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 15 minut intensywnie polewając roztopionym tłuszczem co jakiś czas.

Serwować z pieczonymi ziemniakami lub kaszami (do wyboru do koloru). 



Ja wybrałam kaszą jaglaną, którą po ugotowaniu uprażyłam na patelnie z odrobiną oleju i dorzuciłam żurawinę. Ciekawy smak. 


A oto efekt końcowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz