wtorek, 8 stycznia 2013

Zupa cebulowa

To zupa, która mimo swej prostoty w przygotowaniu, w moim odczuciu jest bardzo wykwintna, a przede wszystkim smaczna. Połączenie słodkawej cebuli (pod warunkiem, że nie przypali się jej w czasie duszenia)  ze posmakiem białego winna i podrumienionymi grzankami powoduje, że ta zupa praktycznie mi się nie nudzi. Dlatego pomijając fakt, że jej przygotowanie często odkupione jest łzami :), z chęcią do niej wracam, kiedy szukam czegoś rozgrzewającego na zimowy czas. 

Składniki:
0,5 kg cebuli
1 l buliony (użyłam kostki rosołowej)
50 ml białego wina (nie zawsze trzymam się w tym punkcie przepisu)
bagietka
ser żółty ostry (jeśli ma się łagodny to można użyć do zaostrzenia smaku ostrej papryki)
olej
sól, pieprz

1. Cebule obrać, posiekać i poddusić na oleju pod przykryciem. Ogień nie może być za mocny, aby cebuli nie przypalić. Dusimy ją do czasu nabrania przez nią lekko brązowawego koloru. Kiedy cebula się zeszkli czasem dodaje jeszcze dla lepszego efektu podduszenia, odrobinę wody.
2. Kiedy cebula jest podduszona, dodajemy wino i delikatnie mieszamy do czasu wyparowania alkoholu. 
3. Kostki rosołowe przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
4. Poduszoną cebulę dodajemy do ugotowanego bulionu.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Można zblendować, jeśli ktoś woli jednolita konsystencję. 
7. Kroimy bagietki, na które nakładamy drobno starty ser przyprawiony ostrą papryką. Podgrzewamy w piekarniku aż ser się rozpuści.
8. W oryginalnym przepisie zupę wlewa się do naczynia żaroodpornego i wstawia do piekarnika. Ja zrezygnowałam z tego punktu programu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz