środa, 23 stycznia 2013

Pieczeń rzymska z jajkiem

Oto danie, które daje spore możliwości serwowania. W wersji ciepłej, tu serwowanej z pikantnym sosem pomidorowy, idealnie nadaje się na obiad, ale z powodzeniem, w wersji na zimno, również jako dodatek do kanapek. Przepis zaczerpnięty z książki „Obiad na niedzielę”.

Składniki:
 80 dag mięsa mielonego
1 cebula
4 – 5 jajek (w zależności od foremki w jakiej będziemy piec pieczeń)
1 kajzerka
sól
pieprz
czosnek

1. Kajzerkę zalewamy letnią wodą i moczymy ok. 15 minut.
2. Cztery jajka gotujemy na twardo.
3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy.
4. Mięso mielone wkładamy do miski umożliwiającej swobodne mieszanie, dodajemy usmażoną cebulę, jajko i namoczoną bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
6. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wkładamy połowę wyrobionego mięsa.
7. Na środku układamy jajka i nakładamy pozostałą część mięsa.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny.

Do obiadu polecam przygotowanie pikantnego sosu pomidorowego.
1. W rondlu topimy 3 łyżki masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie powoli dolewamy zimną wodę i mieszkamy, tak żeby nie powstały grudki.
2. Dodajemy koncentratu pomidorowego.
3. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz