czwartek, 24 stycznia 2013

Indyk a`la kurczak po chińsku

To jedno z moich ulubionych dań. Ciekawe połączenie "winności" octu ze słodkością sosu sojowego i brązowego cukru, a w tym kawałki dobrze przyprawionej piersi z kurczaka i inne dodatki. Przepis krąży w mojej rodzinie od wielu lat, nie jestem w stanie wskazać źródła jego pochodzenia. Na pewno nikt go z Chin nie przywiózł, bo tam nie był. Po za tym, szczerze wątpię też czy tak rzeczywiście smakuje kurczak w Chinach. No ale nie zmienia to faktu, że jest to danie smaczne i szybkie do przyrządzenia. Praktycznie odkąd pamiętam zamiast indyka używałam mięso z kurczaka, bo delikatniejsze, miększe, no ale nazwa została. Przedstawiam zatem indyka, a tak naprawdę kurczaka po chińsku.
 
Składniki:
2 piersi z kurczaka
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
3-4 papryki czerwone
mąka ziemniaczana
olej
Sos:
4  łyżki ketchupu
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru brązowego
4 łyżki octu winnego
2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Pieczarki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 10 minut. Po ostudzeniu kroimy na ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Podsmażamy.
3. To samo robimy z pokrojoną w piórka cebulą.
4. Piersi z kurczaka kroimy w większa kawałki i doprawiamy „vegetą” lub czymś „vegetopodobnym”. (W tym momencie autorka bloga podpada Magdzie Gessler, która pasjami tępi tę przyprawę w jakiekolwiek kuchni ;). Na swoje usprawiedliwienie ma tylko to, że tę przyprawę stosuje tylko i wyłącznie do tego dania.)
5. Piersi z kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na patelni.
6. Przygotowujemy spory garnek do którego będziemy wrzucać poszczególne składniki czyli:
  • pokrojone w ćwiartki ugotowane pieczarki
  • podsmażoną cebulę
  • pokrojoną w paski i podsmażoną paprykę
  • usmażone na złoto kawałki kurczaka
7. Sos przygotowujemy w osobnym rondelku do którego wlewamy ketchup, ocet, sos sojowy, szklankę wody i dorzucam brązowy cukier. Całość wolno gotujemy, mieszając dokładnie składniki.
8. W drugiej szklance wody rozpuszczamy 2 łyżki maki ziemniaczanej i dodajemy do gotujących się w rondelku składników. Mieszamy do zgęstnienia sosu, tak aby się nic nie przypaliło.
9. Sos przelewamy do garnka z kurczakiem i warzywami, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 – 40 minut, aby się wszystko „przegryzło”.

Serwujemy z ryżem lub bagietką. Można jeść widelcem ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz