poniedziałek, 11 marca 2013

Zapiekanki pieczarkowe

Robiłam ostatnio trochę czystek w lodówce i całkiem przypadku udało mi się na szybko skomponować tę oto przekąskę.

Składniki:
kilka pieczarek
szynka
por
ser żółty
olej
sól
pieprz

Specjalnie nie podaję dokładnych proporcji, bo wszystko będzie zależało iloma pieczarkowymi kapeluszami dysponujemy.

1. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, a pora w piórka.
2. Oba składniki wrzucić na rozgrzany na patelni olej i podsmażamy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
3. Od pieczarek odrywamy trzonki, zostawiając same kapelusze.
4. Kapelusze nadziewamy porem z szynką i posypujemy startym na grubych oczkach serem.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy około 20-25 minut.





1 komentarz: