niedziela, 24 marca 2013

Easter is coming

Święta Wielkanocne za pasem, czas sięgnąć po przepisy, które z powodzeniem mogą znaleźć się podczas ich trwania na stole i choć trochę swoim wyglądem ubarwić tę zimową rzeczywistość za oknem. Prezentuję zatem smaczną, barwną i niskokaloryczną przekąskę na wielkanocny stół i nie tylko... czyli galaretkę z warzywami. 

Składniki:
200 g mrożonych brokułów
200 g mrożonego kalafiora
200 g mrożonej brukselki
1 czerwona lub żółta surowa papryka
puszka czerwonej fasoli
4-5 jajek na twardo
2 kostki bulionowe warzywne
żelatyna

Warto sięgnąć po warzywa niemrożone, z tym, że wszystko zależy od pory roku, w którym tę przekąskę przygotowujemy.

1. Brokuły, kalafiora, brukselkę gotujemy w osolonej wodzie a`la dente.
2. Paprykę kroimy wg. uznania w cienkie paseczki lub w kostkę.
3. Jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. 
4. W małych salaterkach, ewentualnie innych foremkach do przygotowywania galaretek (jako Mrs. Gadżet takowe posiadam) układamy składniki: różyczki z brokuła i kalafiora, brukselkę, paprykę, czerwoną fasolę i ćwiartka jajek) w miarę dowolnie, ale starając się ułożyć ciekawą kompozycję. 
5. Do gorącej wody ok. 1,5 l  dodajemy dwie kostki warzywne kostki bulionowe. Dokładnie mieszamy.
6. Kiedy woda przestygnie dodajemy żelatynę wg. przepisu (ja stosuję tę, której nie trzeba gotować).* 
7. Ułożone w miseczkach składniki zalewamy żelatyną i wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Galaretka dobrze smakuje z chrzanem. 

*Ważne jest przygotowanie odpowiedniej ilości żelatyny. Z podanych powyżej ilości udaje się przygotować około 10-12 małych salaterek. Na taką ilość przygotowuje zazwyczaj około 1,5 - 2 l żelatyny. Oczywiście ta ilość będzie też zależeć od tego jak dużo "upchamy" składników w każdej salaterce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz