wtorek, 22 października 2013

Krem paprykowo - dyniowy

Sezon dyniowy w pełni. Oprócz tego, że trochę się trzeba naszarpać z jej obieraniem, ale generalnie uważam ją za dość wdzięczne warzywo, po które na jesieni chętnie sięgam. Już kiedyś proponowałam tu krem na bazie dyni z pomidorami http://megipegiwkuchni.blogspot.com/2012/12/pomidorowy-krem-z-dynii.html, a dzisiaj znowu dynia, ale zamiast pomidorów, jako dodatek proponuję paprykę.

Składniki:
1/2 połówka średniej dyni
3-4 papryki
sól
papryka ostra
papryka słodka

1. Dynię obieramy ze skórki, wyrzucamy środek z nasionami. Kroimy w kawałki i wkładamy na garnka z odrobiną wody. Dusimy aż dynia będzie miękka.
2. Paprykę dokładnie myjemy i wkładamy na 10-15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
3. Po tym czasie lekko przestudzoną paprykę wrzucamy do torebki foliowej i potrząsamy. Dzięki temu pozbywamy się bardzo szybko skórki. 
4. Paprykę bez gniazda wrzucamy do podduszonej dyni. Warzywa rozdrabniamy za pomocą blendera.
5. Całość doprawiamy solą i papryką ostrą i słoną.
6. Serwujemy z grzankami.

1 komentarz:

  1. Z połączeniem dyni i papryki w zupie jeszcze się nie spotkałam, ale danie wygląda bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń