poniedziałek, 7 października 2013

Zakończenie sezonu śliwkowego

Niestety sezon śliwkowy dobiega końca. Warto jakoś godnie to zakończenie uczcić. Ja zabrałam się za przygotowanie babeczek śliwkowych na bazie ciasta francuskiego pod kruszonką z brązowego cukru. Wyszło mniam...

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
0,5 kg śliwek węgierek

kruszonka (tu proporcje stosuję na wyczucie):
masło
mąką
cukier brązowy

1. Z ciasta francuskiego wycinamy koła. Wykładamy nimi foremki wcześniej wysmarowane odrobiną margaryny.
2. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
3. W międzyczasie każdą śliwkę kroimy na ćwiartki pozbywając się pestek i przygotowujemy kruszonkę. 
4. Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki i rozkruszamy kruszonkę.
5. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut.



2 komentarze: