niedziela, 20 października 2013

Zapiekane polędwiczki z mozarellą i pomidorami

Już jakiś czas temu pisałam o moje słabości do polędwiczek wieprzowych, zaznaczając, jak szybkie i smaczne dania można z nich przyrządzić. Inspirację do przygotowania polędwiczek w takiej wersji zaczerpnęłam z blogu http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2013/09/poledwiczki-z-pomidorami-i-mozzarella.html I się nie zawiodłam, smakowały super. 

Składniki:
średniej wielkości polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
pomidory
1 opakowanie sera mozarella
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej

1. Polędwiczkę dokładnie myjemy. Kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
2. Doprawiamy solą i delikatnie pieprzem. Dobrze je przyprawić dzień wcześniej, żeby na spokojnie poleżały w lodówce. 
3. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy każdy kawałek i odkładamy do naczynia żaroodpornego. 
4. Na każdy kawałek polędwiczki kładziemy plaster sera mozarella i plaster pomidora. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
5. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz