niedziela, 6 października 2013

Lasagne ze szpinakiem

W sumie to nigdy we Włoszech nie jadłam lasagne ze szpinakiem, więc nie jestem pewna to jak przyrządzam swoją jest, zgodne ze sztuką włoskiej kuchni. No ale w sumie bez znaczenia, najważniejsze, że smakuje mnie i tym co razem ze mną ją jedzą. No i to co lubię najbardziej stosunkowo szybko się ją robi i zawsze ładnie wygląda na talerzu. No a jak smakuje....

Składniki:
gotowe płaty do lasagne
1 kg mrożonego szpinaku
0,5 g białego sera
100 g śmietany 18%
1 puszka pomidorów w puszce
sól
pieprz
czosnek
mąka
masło
150 g jogurtu naturalnego
odrobina startego żółtego sera

1. Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i czosnkiem. 
2. Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem, mieszając wszystko na jednolitą masę. 
3. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy płaty lasagne, tak aby zakryć dno. 
4. Następnie kładziemy cienką warstwę z masy serowej i na to kolejną porcję płatów.
5. Wykładamy szpinak i znowu przekładamy płatami. Jako trzecią warstwę kładziemy pokrojone w kostkę pomidory. I znowu płaty, masa serowa, płaty, szpinak....
6. Kiedy skończy nam się szpinak i masa serowa, jako ostatnią warstwę kładziemy płaty i posypujemy startym żółtym serem.
7. Przyrządzamy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i mieszamy z 3 łyżkami mąki. Powoli dodajemy, ciągle mieszając, zimną wodę. Kiedy sos nam zgęstniej dodajmy jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy całą lasagne.
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 1 godziny.



2 komentarze: