poniedziałek, 28 października 2013

Jabłka mocno serowe

Na ten przepis trafiłam przypadkiem. Ot w chwili wolnej od zajęć przeglądając stronę z różnymi przepisami, zwróciłam uwagę na zdjęcie i mnie zaciekawiło co to może być. Okazało się, że jedna z blogerek ogłosiła konkurs (wybaczcie nie wiem jaki) http://taste-it-2502.blogspot.com/2013/10/wyniki-konkursu.html i wybrała p. Ewa z tym oto przepisem. Sama przy najbliższej okazji ten konkursowy przepis sprawdziłam w praktyce, coś tam po swojemu zmieniając. Ciekawe, inne, niestandardowe podanie jabłek, które z powodzeniem, wg. mnie, można zaserwować zarówno na "proszonym przyjęciu", jak i na deser po rodzinnym obiedzie. No ale to co dla mnie najważniejsze. Smakowało mojemu "kręcącemu nosem" synkowi, więc na pewno, choćby z tego powodu będę wracać do niego nie raz. 

Składniki:
5 jabłek
250 g sera białego
0,5 opakowania budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
3-4 łyżeczki cukru brązowego
100 g jogurtu naturalnego
garść rodzynek (opcjonalnie żurawina)
0,5 łyżeczki cynamonu

1. Z jabłek odcinamy czubek i wydrążamy środek.
2. Do sera białego dodajemy jogurt, budyń, cukier waniliowy i brązowy. Wszystko mieszamy za pomocą blendera na gładką masę. Dodajemy rodzynki lub żurawinę i mieszamy.
3. Masą serową wypełniamy jabłka, przykrywamy "kapelusikiem".
4. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz