wtorek, 11 czerwca 2013

Tartaletki z ciasta francuskiego z mozarellą i szpinakiem

Dzisiaj przepis na szybką przekąskę ze świeżymy liśćmi szpinaku. Niestety zdjęcie nie oddaje do końca smaku tartaletek, można nawet rzec, że zwiędnięte w wyniku pieczenia liście szpinaku odrobinę zniechęcają do skosztowania tego dania. Kto nie wierzy, że mimo wszystko jest naprawdę ciekawe w smaku, niech sam spróbuje je zrobić.

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
1 opakowania sera mozarella
pomidory koktajlowe
liście świeżego szpinaku
sól
odrobina oliwy z oliwek
zioła prowansalskie

1. Z ciasta francuskiego wykroić za pomocą szklanki/kubka koła.
2. Wyłożyć nimi formy do muffinów, po nakłuwać i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 15 - 20 minut.
3. W międzyczasie pokrojoną w kostkę mozarelle włożyć do miski, dodać podzielone liście szpinaku i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (można też użyć zwykłych pokrojonych w kostkę).
4. Doprawić odrobiną soli, ziół i paroma kroplami oliwy. Wszystko delikatnie wymieszać.
5. Gotowy "farsz" wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie i dalej zapiekać jeszcze około 10-15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz