poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sałatka z pieczonym łososiem

W piątek upiekłam łososia w kawałku. Mimo że był pyszny i chętnych do skosztowania nie brakowało została mi kawałek. Nie lubię jak się coś marnuję, więc wykorzystując jeszcze kilka innych składników, jakie miałam w lodówce, wykombinowałam tę oto zgrabną sałatkę. Idealną na obiad, szczególnie w ciepłe dni, kiedy nie ma się ochoty spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Po za tym pożywna i zdrowa. Przypadkowa sałatką po którą na pewno będę sięgać nie raz. 

Składniki:
świeże liście szpinaku "baby"
1 duży pomidor
150 g upieczonego łososia
mała garść suszonej żurawiny
musztarda francuska
oliwa z oliwek
1 łyżka wody
sól
pieprz

1. Liście szpinaku dokładnie myjemy i odrywamy ogonki. Układamy je na dnie salaterki.
2. Dodajemy rozdrobnione kawałki łososia i pokrojonego pomidora. 
3. Dorzucamy suszoną żurawinę.
4. Przygotowujemy sos: 2 łyżki musztardy francuskiej mieszamy z z łyżką oliwy i wody, którym polewamy sałatkę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz