Czasem lubię coś podać inaczej niż mamy w naszej pamięci kulinarnej. Tym razem padło na spaghetti carbonara, które zamiast w klasycznej formie zdecydowałam się przygotować w postaci zapiekanych gniazdek. Ten zabieg nadał tej potrawie całkiem nowy charakter. I efekt przerósł moje oczekiwania. Świetnie smakuje na ciepło, ale też z powodzeniem można je przygotować w tej formie jako przekąskę na zimno.
Składniki:
20 dag boczku
250 g makaronu spaghetti
1 opakowanie śmietany 18 %
2 jajka
pieprz
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
2. W międzyczasie gotujemy spaghetti a`la dente.
3. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami.
4. Do odcedzonego i lekko przestudzonego spaghetti dodajemy podsmażony boczek, a następnie mieszaninę śmietanowo - jajeczną.
5. Do przygotowanej wcześniej silikonowych foremek na muffiny nakładamy makaron, dbając o równomierne rozłożenie boczku.
6. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 10 - 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz