wtorek, 16 kwietnia 2013

Zapiekanka warzywna

A jakoś zachciało mi się skumulowanej porcji warzyw i to w formie upieczonej, a nie ugotowanej. Tym oto sposobem przygotowałam szybką i chyba zdrową zapiekanke skladającą się z samych warzyw, robiąć jednocześnie czystki w lodówce. Smakowała nawet mojejmy mężowi, który jednak zazwyczaj woli obiad z dodatkiem mięsa.

Składniki:
7- 8 ugotowanych ziemniaków
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 papryka
2-3 cebule
ser żółty
olej
100 ml śmietany
sól
pieprz
 tymianek

1. Pieczarki kroimy i dusimy na odrobinie oleju.
2. To samo robimy z cebulą i papryką.
3. Ugotowane ziemniaki i surową cukienię kroimy w plastry.
4. Na dnie żaroodpornego naczynia wykładamy: ziemniaki, następnie poduszone pieczarki, znowu ziemniaki, cebulę, ziemniaki, cukinię z papryką i ziemniaki. Całość posypujemy odrobina żółtego sera.
5. Do śmietany dolewamy odrobinę wody i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, polewamy zapiekankę.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz