sobota, 27 kwietnia 2013

Sałatka pleśnią pokryta

Idzie wiosna, ba nawet już przyszła. Słońce zaczyna nas rozpieszczać. Dłuższy dzień, cudowny, inspirujący zapach świeżości wyciąga nas z domu na długie spacery. Wysiadamy przystanek wcześniej, żeby ten ostatni odcinek do domu przejść nie spiesząc się, zachwycając tym, że jest ciepło, że małe listki powoli, nieśmiało zaczynaja się rozwijać. Trochę przyciasne jeansy mobilizują nas do tego, żeby sięgnąć po mniej kaloryczną, lżejszą przekąskę. Stąd pomysł na dzisiejszą sałatkę o tak przewrotnej nazwie. Może ten ser pleśniowy mało kaloryczny nie jest :), ale ... jego smak w tej sałatce usprawiedliwia wszystko :). 

Składniki:
15 dag szynki
100 g sera pleśniowego
3 jajka na twardo
4 - 5 ogórków konserwowych
1 surowa papryka
pęczek szczypiory, ewentualnie 1 mały por
majonez

1. Szynkę kroimy w drobne paseczki.
2. Ser pleśnowy, jajka, ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
3. Sczypior/por siekamy.
4. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy majonezem.



2 komentarze:

  1. fajna sałatka ;))
    p.s a jaka ładna miseczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie składników,z pewnością zrobię,pozdrawiam ciepło,(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń