niedziela, 28 kwietnia 2013

Aromatyczne, pieczone ziemniaki

Nie ma jak pieczone ziemniaki. Można je zjeść praktycznie same i na obiad, i na kolację, i na przekąskę, z mięsem, bez mięsa, z sałatką. Pomysłów na to jak upiec ziemniaki jest tysiące. I ja do tej puli ze swoim się dorzucę.

Składniki:
ziemniaki (tyle ile zamierzamy zjeść)
sól
czosnek
tymianek
zioła prowansalskie
olej

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki/ósemki (w zależności od wielkości).
2. Wrzucamy je na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy około 15 minut.
3. Na dno naczynia żarodopornego dajemy odrobinę oleju.
4. Wrzucamy odcedzone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz