środa, 22 października 2014

Gruszka na jogurcie

Dzisiaj przepis na ciasto, które, po pierwsze, nie wymaga specjalnych składników, potrzebne są takie, które zazwyczaj każdy z nas w domu ma. Po drugie, ciasto robi się szybko i to bez brudzenia sterty naczyń. Po trzecie, nie trzeba wyciągać miksera, ba nawet wskazane jest mieszanie tylko za pomocą łyżki. Po czwarte, wkład do ciasta można dobierać dowolnie. Ja z racji sezonu zdecydowałam się na gruszki. A po piąte smakuje wyśmienici i co więcej ekspresowo znika :). Ciasto można śmiało wykorzystać również w wersji muffinowej, tak jak tutaj Babeczki jogurtowe lub Podwójne śmietanowe babeczki 

Składniki:
350 g mąki
300 g cukru 
200 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
200 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 gruszka

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
2. Powoli dodajemy pozostałych składników.
3. Mieszamy łyżką (nie mikserem!) na gładką masę.
4. Masę przelewamy do foremki. Na wierzch układamy pokrojone w plastry gruszki.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Pieczemy ok. 30-40 minut do "suchego patyczka".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz