Dzisiaj znowu wrzucam soczewicę "na tapetę". Jak pisałam wcześniej, zapasy jaj mam znaczne i czas je trochę zredukować i zrobić miejsca na nowe zdrowe produkty. Zaproponowana dzisiaj forma podania soczewicy z wyglądu nie zachęca, choć starałam się zaprezentować ją z jak najlepszej strony. Ale za to jej smak wynagradza wszystko. Nie podejrzewałabym, że to tak proste danie może być tak smaczne.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
100 g makaronu penne
1 cebula
1/2 soku z pomidorów
4 pomidory suszone
olej pomidorowy (ze słoika z suszonymi pomidorami)
sól
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
3. Do cebuli dorzucamy soczewicę, następnie suszone pomidory i dalej wszystko jeszcze chwilę podsmażamy.
ten przepis to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń