środa, 29 października 2014

Muffiny z jabłkami i cynamonem

A takie oto szybkie, proste i smaczne muffiny w wersji na jesień od Nigelli.

Składniki:
2 jabłka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
125 g cukru trzcinowego
125 ml miodu
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
75 g całych migdałów

Przepis na 12 sztuk

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.
2. Część (1/3) migdałów kroimy, dodajemy 4 łyżki cukru trzcinowego i odrobinę cynamonu.
3. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
4. W drugiej misce łączymy cukier trzcinowy, miód, jogurt, olej i jajka.
5. Pozostałą część migdałów dodajemy do suchych składników.
6. Dodajemy mokre składniki do suchych, dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
7. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Posypujemy je mieszanką migdałowo - cukrowo - cynamonową.
8. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut.




2 komentarze:

  1. Musiały pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pachniały, pachniały i pysznie smakowały. Chociaż osobiście następnym razem dam trochę mniej miodu. Lekko dominował.

    OdpowiedzUsuń