środa, 30 lipca 2014

Cukiniowe placuszki

Placuszki z cukinie już raz gościły w mojej kuchni w wersji mięsnej, o tutaj. Sezon na cukinie trwa, więc postanowiłam sięgnąć po nie jeszcze raz, ale już bez żadnych dodatków. Jedyne o co się pokusiłam to przygotowania dodatkowego sosu majonezowo - jogurtowego z posmakiem czosnkowym dla chętnych. Mnie smakują one bez niczego, podawane od razu po usmażeniu. 

Składniki:
1 cukinia
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
olej

1. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę.
2. Odlewamy nadmiary wody i dodajemy jajko, jogurt oraz mąkę.
3. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy solą i pieprzem.
4. Smażmy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. 

Do placuszków możemy przygotować sos czosnkowy, do którego potrzebujemy 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę jogurtu, rozgnieciony ząbek czosnku, sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i sos gotowy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz