czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka z serem cabernet, grillowaną gruszką i słonecznikiem

Upały, ogólne zmęczenie, mimo tygodniowych wakacji, spora ilość obowiązków, a jeszcze większa zaległości w ich wykonaniu, powoduje, że w kuchni głównie szykuję coś dobrego i szybkiego. Sałatki spełniają to założenie. Kilka zgrabnie dobranych składników i obiad w upalny dzień gotowy. 

Składniki:
opakowani mix sałat
2 gruszki
1 serek camembert
garść nasion słonecznika
olej
Sos:
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy

1. Gotową mieszankę sałat przekładamy do miski.
2. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i wykładamy pokrojone w ósemki kawałki nieobranych gruszek bez gniazd nasiennych.
3. Na patelnię teflonową wrzucamy pestki słonecznika i prażymy.
4. Ser kroimy w ósemki i dodajemy do sałaty. Dorzucamy grillowane kawałki gruszki i posypujemy pestkami słonecznika.
5. Całość polewamy sosem powstałym na bazie musztardy, octu, miodu i oliwy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz