czwartek, 1 maja 2014

Pierś z kurczaka z cukinią zapiekana w szynce

Zbliża się, a może dla niektórych się już zaczął, sezon grillowy. Szczęśliwi Ci co grilla lub miejsce na jego zrobienie posiadają. Ja mogę się tylko wesprzeć domowymi sposobami na przyrządzanie dań, które w smaku i wyglądzie choć trochę przypominają te z grilla. Dzisiaj sięgnęłam po "nieśmiertelną' pierś z kurczaka, którą lubię i chyba jem dość sporo w różnych konfiguracjach smakowych. Pierś z kurczaka ma to do siebie, że jest dość sucha, stąd pomysł, aby owinąć ja aromatyczną szynką szwarcwaldzką i dołożyć cukinie. Danie nadaje się zarówno na obiad, jak i przekąska na imprezę. 

Składniki:
1 pierś z kurczaka
20 dag szynki szwarcwaldzkiej
1 cukinia
sól
pieprz
czosnek

1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paski  o szerokości mniej więcej 2 cm.
2. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i odstawiamy na 2 h do lodówki.
3. Cukinie kroimy w słupki.
4. Na plaster szynki kładziemy kawałek piersi z kurczaka, słupek cukinii i zawijamy.
5. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 45 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz