Zostałam obdarowana misternie przygotowanymi domowym sposobem mini bezami. Część z nich i to niestety znaczną zjedliśmy z mężem do kawy (moje biodra się cieszą, ja trochę mniej ;) ), a część postanowiłam zagospodarować robiąc ten oto deser. Delikatna konsystencja musu na bezie gorzkiej czekolady doskonale komponuje się ze słodkością bezy. Biodra się cieszyły, mąż się cieszył, ja trochę mniej.
Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
3 jajka
1 gorzka czekolada
3 łyżki cukru pudru
bezy
1. Jajka wsadzamy na krótką chwilę do wrzątku.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Żółtka miksujemy z cukrem.
4. Czekoladę rozpuszczamy na w łaźni wodnej.
5. Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę.
6. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubitą pianę z białek.
7. Na dnie naczynia układamy bezy i wykładamy mus.
8. Wsadzamy do lodówki na co najmniej 2 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz