piątek, 9 maja 2014

Zapiekana cykoria

Do przygotowania tego dania zainspirował mnie pewien Holender, który występował w programie "Ugotowani" i zaserwował je swoim gościom. Do jedzenia cykorii nie trzeba mnie namawiać, ale w takiej odsłonie widziałam ją po raz pierwszy i przyznaje, że od razu chciałam spróbować czy mi to zasmakuje. Na korzyść dania przemawia w miarę szybki czas jego przygotowania, a sam jego smak...  niestandardowy, ale też nie powalający... Mimo to planuje po nie jeszcze sięgnąć lekko je modyfikując, czyli dodając do wody w której obgotowuje się cykorię odrobinę cukru. No i chyba następnym razem wybiorę mniejsze cykorie, bo zbyt duże zdominowują całe danie. 

Składniki:
3 cykorie
6 dużych plastrów szynki 
żółty ser

1. Cykorie wrzucamy na wrzącą wodę lekko osolona i z dodatkiem cukru i gotujemy około 15 minut.
2. Cykorie wyjmujemy i zawijamy je w plastry szynki.
3. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch kładziemy ser.
4. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 - 20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz