wtorek, 6 maja 2014

Sałatka z awokado

Awokado co raz zachęca mnie żeby po nie sięgnąć przy okazji zakupów i wyczarować z jego udziałem jakiś dobre i zdrowe danie. Tym razem padło na szybką w przygotowani sałatkę, których może ze względu na wiosnę (Zielono mi!), bądź z powodu zapotrzebowania na witaminy, jadłabym często. O zaletach awokado pisać nie muszę. Ale warto wiedzieć, że jest ono bogate w błonnik,  białko, tłuszcze nienasycone oraz witaminy (A, B1, B2, C i K), których po zimie może nam brakować. Awokado oprócz tego, że ląduje u mnie w sałatkach dość często wykorzystywane jako masło, bo dojrzałe ładnie się rozsmarowuje i niewątpliwie jest znacznie zdrowsze.

Składniki:
pół główki sałaty lodowej
5-6 suszonych pomidorów
1 dojrzałe awokado
1 ser mozzarella
olej ze słoika z suszonymi pomidorami

1. Sałatę lodową szarpiemy. 
2. Mozzarelle kroimy w kostkę. Suszone pomidory w paseczki.
3. Z awokado pozbywamy się skórki i pestki i kroimy je w paseczki.
4. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz