środa, 3 czerwca 2015

Tarta z botwinką i serem pleśniowym

Mając w kuchni dwie, spore pęczki świeżej i pachnącej botwinki, przeglądałam strony w poszukiwaniu ciekawego przepisu na klasyczną botwinkę zupę. Całkiem przypadkiem, a może świadomie, bo często tam zaglądam, wpadałam na przepisy z wykorzystaniem botwinki na stronie www.kwestiasmaku.com i postanowiłam zaryzykować. Tak zaryzykować, bo jakoś średnio przekonana była, że w botwinka w takiej odsłonie przypadnie mi do gustu, a jednak. Botwinkowy szał nadciąga. 

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
2 pęczki botwinki
100 g sera pleśniowego typu lazur
kilka gałązek koperku do ozdoby
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
sól
pieprz
łyżka masła

1. Liście botwinki dokładnie umyć i drobno posiekać. Buraczki obrać i pokroić w plasterki.
2. Wrzucić na rozgrzane na patelni masło. Dusić około 5-7 minut. Jeśli będzie zbyt wodniste dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. 
3. Rozwinąć ciasto francuskie, zagiąć boki po brzegach.
4. Wyłożyć podduszoną botwinkę. Posypać pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.
5. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 25 minut.
6. Przed podanie udekorować gałązkami koperku.





1 komentarz: