niedziela, 28 czerwca 2015

Rolada z ciasta francuskiego

Mam jakoś słabość do ciasta francuskiego, co widać po ilości przepisów, jakie z jego użyciem publikuję. Lubię go, bo można z nim wyczarować tyle ciekawych dań, przekąsek, które w moim odczuciu nie są nigdy banalne, zazwyczaj dobrze smakują, ale przede wszystkim można je przygotować bardzo szybko. Dzisiejszy przepis wynalazłam w stosie różnych propozycji kulinarnych, które od co najmniej pół roku próbuję uporządkować, niestety bez sukcesu. Już sobie darowałam obietnice, że przysiądę raz i zrobię, bo nie zrobię, teraz sukcesywnie krok po kroku, coś przepiszę do mojego nowego "przepiśnika", coś wyrzucę, coś zostawię na kiedyś, ale najważniejsze, że bez spinania się i oszukiwania samej siebie, że to zrobię już, teraz, za chwilę. Widocznie bardziej lubię gotować, niż porządkować i to nie tylko przepisy. 

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 cebula
500 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej

1. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Cebulę siekamy.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, a następnie pieczarki. Smażymy, aż wszystkie płyny odparują. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebula przekładamy do miski. 
3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso. Rozdrabniamy je i smażymy. 
4. Do ostudzonego mięsa, pieczarek i cebuli dodajemy jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostawiamy do smarowania). Dorzucamy tartą bułkę i dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy na ciasto francuskie cały farsz, rozprowadzając go równomiernie. 
6, Dokładnie zwijamy ciasto francuskie, tak aby nic nie wypadło i smarujemy białkiem.
7. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz