niedziela, 14 czerwca 2015

Pierożki francusko - ruskie

Te pierożki w wersji ruskiej, mojej ulubionej, chodziły za mną od dawna. A że nie mam serca, a przede wszystkim czasu do lepienia tradycyjnych, postanowiłam wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Takie połączenie jest przepyszną alternatywą dla tradycyjnego smaku ruskich. Na pewno sięgnę po nie nie raz. 

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera białego półtłustego
2 - 3 ugotowane ziemniaki
2 cebule
białko z 1 jajka
olej
pieprz
sól

1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy ser, który rozdrabniamy za pomocą widelca.
2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
3. Po usmażeniu dodajemy ją do sera i ziemniaków, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. 
4. Rozwijamy ciasto francuskie. Wycinamy z niego za pomocą filiżanki koła.
5. Wkładamy farsz do środka i zlepiamy po bokach.
6. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
7. Pieczemy około 25 minut. 





1 komentarz: