niedziela, 29 marca 2015

Zupa bolońska

Robienie porządków w przepisach ma jeszcze tę zaletę, że człowiek znajduje co rusz jakieś karteczki, o istnieniu których zwyczajnie zapomniał. A karteczki te niosą "na sobie" wiele ciekawych pomysłów na obiady i nie tylko. Dzisiaj właśnie jeden z takich odkopanych, zapomnianych skarbów kulinarnych. 

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
3 duże cebule
2 puszki pomidorów
1 duży topiony serek
0,5 - 1 szklanka wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
bazylia
sól
pieprz
czosnek
oliwa

1. Mięso podsmażamy na rozgrzej oliwie.
2. Cebulę  drobno kroimy.
3. Pieczarki myjemy i też kroimy na drobne kawałki (półplasterki).
4. Cebulę i pieczarki podsmażamy.
5. Przekładamy do garnka mięso, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory z puszki i pół szklanki gorącej wody.
6. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano i gotujemy około 30 minut.
7. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy drugą połowę wody. Pod koniec gotowania dodajmy serek topiony i dokładnie mieszamy. Opcjonalnie można dodać koncentrat pomidorowy, żeby zupa miała bardziej intensywny, pomidorowy smak.





2 komentarze:

  1. Jestem wielką fanką zup i bardzo mnie zainteresowała Twoja propozycja, musi smakować pysznie.

    OdpowiedzUsuń